Wouter van Bergen

De Kleine Piketty 2

Samenvatting van Thomas Piketty's Kapitaal en Ideologie, de opvolger van Kapitaal in de 21e Eeuw. Geschreven samen met Martin Visser Verschenen bij Business Contact in mei 2020.

De Kleine Piketty

Het kapitale boek van de Thomas Piketty samengevat. Geschreven samen met Martin Visser. Verschenen bij Business Contact in oktober 2014.

De robots komen eraan!

Over robotisering en onze toekomst met intelligente machines. Verschenen bij Business Contact in juli 2016.

Banken, Bubbels en Bonussen

Een kleine geschiedenis van het eerste economische decennium van de 21e eeuw. Verschenen bij Business Contact in maart 2010.

Samengevat: Piketty's Kapitaal en ideologie

Nog dikker en deze keer over hoe ideologie bepalend is voor ongelijkheid binnen de maatschappij. Met welk verhaal rechtvaardigt een samenleving de verschillen tussen bijvoorbeeld de adel, de geestelijkheid en het gemene volk. Of zelfs slavernij? Waarom bracht de Franse revolutie leidde de Franse revolutie, die van Liberté, Egalité, Fraternité weliswaar tot afschaffing van de adel, maar uiteindelijk ook tot ongekende economische ongelijkheid? En waarom neemt de ongelijkheid sinds het eind van de 20e eeuw weer toe? Er zijn lessen te leren uit de geschiedenis vind Piketty. Maar wij vonden dat dit best kon worden uitgelegd in minder dan de ruim 1100 pagina's die de Franse econoom ervoor gebruikt in zijn werk. De samenvatting ligt vanaf mei in de boekhandel.