Wouter van Bergen

Bronnologie bij De robots komen eraan! (nog niet helemaal af, mijn excuses. Meer volgt snel)

Op deze pagina vind je verwijzingen naar onderzoeken, artikelen en voorbeelden uit mijn boek De Robots komen eraan! Waar mogelijk zijn ze aanklikbaar gemaakt voor wie zich verder wil verdiepen.

Bij het voorwoord

De robot die de mijn zoon en ik gebouwd hebben is een Boebot van de firma Paralax . Leuk speelgoed, best aardig te doen voor iemand die een handleiding weet te volgen. Er bestaan ook robotbouwpakketten die gebruikmaken van platforms als Raspberry Pi en Arduino .

De speech over robotisering van Asscher vind je hier .

Het geruchtmakende boek 'The second machine age' , van Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee .

Het onderzoek van Carl Benedikt Frye en Michael A. Osborne van Oxford Economics met de beruchte 47% van de banen die binnen enkele decennia zou verdwijnen door robots en andere intelligente machines.

Bij hoofdstuk 1: Wat robots wel en niet zijn

Dit zijn Baxter , Zora , Hugo en Pepper .

Robot-taxi bestellen? (voorlopig alleen op proef in Tokio) en de Wageningse WEpod .

DHL beproefde pakketdrones in de Alpen .

Queen Elizabeth I weigert de breimachine , de Amsterdamse houtzagersgilde vs. de zaagrobot (1594-1627) en Joop den Uyls automatiseringsbelasting .

Pleidooi voor een ' inclusieve robotagenda' van de WRR.

De eerste industriële robot, de Unimate (1961) van Joseph Engelberger .



Bij hoofdstuk 2: Stilte voor de storm

The next big thing(s) in robotics , van Alan Winfield.

Is a Cambrian explosion coming for Robotics? , voor Gill A. Pratt.

De wet van Moore toegelicht en wat exponentiële groei is uitgelegd aan de hand van de legende van de korrels rijst op het schaakbord .

Hoe een piloot van een F35 Lightning II Joint Strike Fighter dankzij VR-techniek in zijn helm door zijn vliegtuig heen kan kijken om te zien wat er onder, naast en achter hem gebeurt.

Lachen met de iPhones' virtuele assistent Siri .

De Belgische onderzoeker Pieter Abbeel leert robots zelf uit te vinden hoe ze moeten lopen.

Nest , een 'slimme thermostaat' die zichzelf programmeert.

Hoe Watson de mens versloeg in de TV-quiz Jeopardy!

Onderzoek van de universiteit van Maryland: Robot ziet, robot doet .

Lingua franca in robotica: het Robot Operating System (ROS)


Bij hoofdstuk 3: De robot(r)evolutie

Wat als machines slimmer worden dan wij, is de vraag die de Zweedse filosoof Nick Bostrom uitgebreid behandelt in zijn werk ' Superintelligence, paths dangers, strategies '.

Hoe AlphaGo van Deepmind het bordspel Go won van de Koreaanse Go-topper Lee Sedol in 2016, nadat IBM's Deepblue in 1996 al schaakkampioen Gary Kasparov had verslagen .

Facebookoprichter Mark Zuckerberg over kunstmatige intelligentie .

Bot or not tijdens de Turingtest : heeft chatbot Eugene Goostman de mens nu verslagen of niet? En de zelflerende bot Tay van Microsoft , die nogal beïnvloedbaar bleek te zijn en heel snel, heel verkeerde dingen leerde.

Volgens Yann Lecun , hoofdonderzoeker kunstmatige intelligentie bij Facebook, is intelligentie die met de menselijke versie ervan vergelijkbaar is, nog ver weg .

Techgrootheden en de VN waarschuwen voor het einde der tijden als we niet oppassen met kunstmatige intelligentie (AI) in een open brief . Elon Musk opent zijn eigen AI-onderzoekscentrum OpenAI om de kans te verkleinen dat één persoon de vruchten van een grote doorbraak oogst en misschien wel iets heel erg doms doet.

Eindhoven heeft sinds voorjaar 2016 het aan de Singularity University gelieerde instituut SingularityU .


Bij hoofdstuk 4 De perfecte arbeider

Plannen bij iPhone-maker Foxconn om werknemers door een miljoen robots te vervangen duurden iets langer dan voorzien, maar zijn op kleinere schaal nog niet helemaal opgegeven .

De slimme handjes van Lacquey .

Internationale statistieken van de International Federation of Robotics (IFR)

Cobots: Baxters vriendjes van ondere andere Universal Robots , Kuka , Fanuc , Yaskawa en ABB .

Vooruitzichten voor de robotmarkt van het Amerikaanse onderzoeksbureau Tractica.


Bij hoofdstuk 5 Ontsnapt uit de fabriek

Logistiek: Over de magazijnrobots van Kiva die door Amazon zijn ingelijfd en de oorlog die dat teweegbrengt binnen het distributiewezen. De volgende stap: een robot die spullen uit de stelling kan pakken en in een krat kan doen en vice versa. Delftse robotontwikkelaars hebben Amazon al laten zien hoe dat moet. Bij Wehkamp doen ze het iets anders.

Drones: Filmpje : Leven met de Amazon-drone volgens Jeremy Clarkson. En Amazon-functionaris Paul Misener die zijn drones net zo graag elders laat debuteren als de autoriteiten in de VS niet meewerken .  Bol.com ziet in De Telegraaf de bezorgdrone in Nederland echter vooralsnog niet gebeuren (achter betaalmuur).

Overal ogen, surveillance en veiligheid: Nederlandse inspectiedrones van Aerialtronics en de vogel-wegjaag-robotvogel Robird van Clear Flight Solutions. En Belgen die de weg na een ongeluk veel sneller vrij denken te kunnen maken als drones de situatie in kaart brengen. Belangstelling voor drones bewaking , natuurbeheer , reddingswerk en rampenbestrijding . Maar ook bezorgdheid, zoals in Frankrijk . De Nederlandse politie experimenteerde al met roofvogels tegen drones.  Shell werkt aan robots voor het controleren en schoonmaken van pijpleidingen en de surveillance bij installaties.

Boerenbots: Robot-wereldmarktleider uit Nederland: Lely, bekend van melk - en andere stalrobots . Vanuit de lucht werken boerendrones als die van Drone4Agro , terwijl de Amerikaanse Agrobot zelfs kwetsbare aardbeien kan plukken.

Zorgrobots: Beresterk maar toch lief, zal gezien zijn voorkomen wel de uitstraling zijn die zijn makers voor hem bedachten. Robear is een nog experimentele robot die verzorgend personeel van een van de zwaarste klussen moet verlossen: het tillen van mensen.  Inmiddels in tientallen instellingen voor ouderen, maar ook succesvol bij kinderen: Zora , van de Franse robotdochter Aldebaran van het Japanse Softbank bedrijf met Belgische software. (a.k.a. Hugo, de hotelconciërge ) Voor dementiepatiënten is de op een zeehondje lijkende robotknuffel Paro , terwijl voor het chirurgische werk de DaVinci -robot is uitgevonden. Die werkt niet volgens iedereen probleemloos, gezien de rechtszaken die er zijn aangespannen.

Robots in oorlog: Van de service-robots was in 2014 was volgens de International Federation for Robotics 45% bedoeld voor defensiedoeleinden , 82% daarvan was een 'unmanned aerial vehicle' (uav), oftewel een drone. Zuid-Korea gebruikt al jaren (rijdende) gewapende robots bij de bewaking van de grens met Noord-Korea van Samsung ( youtubefilmpje ) en ook Israël zet robotsystemen in voor grensbewaking, in de vorm van zelfrijdende en bewapende militaire voertuigen . Ook best wel robotachtig waren al systemen als de Goalkeeper die marineschepen moest beschermen tegen inkomende projectielen. In Israël beschermt het raketonderscheppingssysteem Iron Dome de bevolking tegen raketaanvallen. In werking vergelijkbaar met een uav, maar dan rijdend over de grond, is de eveneens Israelische Dogo , die een doel kan besluipen en een pistool kan afvuren. Ooit ontwikkeld maar voorlopig nog afgetest als lastdier voor het Amerikaanse leger: Big Dog, van Boston Dynamics , je ziet hem en een aantal vergelijkbare types hier in actie .


Bij hoofdstuk 6: Rij jij of rij ik

Cruise was het eerste robotbedrijf waar meer dan een miljard dollar voor werd neergeteld.

De Darpa Grand Challenge van 2004 werd ondanks het feit dat geen enkele auto het traject wist te voltooien gezien als het startschot voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. In 2005 ging het al een stuk beter.

Ongeluk augustus 2015 met Google Car, omdat bestuurder ten onrechte ingreep.

Ongeluk 14 februari 2016 Google Car met bus, te wijten aan de auto .

Googles Chris Urmsons Ted Talk over hoe een zelfrijdende auto de wereld ziet (zelfs een dame die in rolstoel een eend achterna zit). Hoe de auto's het deden, staat onder andere in G oogles jaarrapport over autonome voertuigen.

Hoe de laserradar ( Lidar ) die op veel zelfrijdende auto's zit werkt.